Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej

Elektroniczna Skrzynka Podawcza

Elektroniczna Skrzynka Podawcza
Projekty Unijne
 
Projekty Unijne

Gminny Portal Mapowy

gminny portal mapowy 02

Informator SMS

Informator SMS

Projekty dofinansowane
ze środków budżetu państwa
 
flaga pl

baner pmrr

Region Wielkopolska

UKE Ankieta

Raport MSWiA
Oddaj eletroodpady w dobre ręce
 
Kapela Kombinatorzy

Licznik odwiedzin

Dzisiaj20
Wczoraj50
W tym tygodniu20
W tym miesiącu1682
Wszystkie518178

VCNT - Visitorcounter

Galeria

Aktualności

Ubój zwierząt w gospodarstwie na użytek własny

W związku z licznymi wątpliwościami i pojawiającymi się wręcz błędnymi informacjami w kwestii zakazu od 2013 r. uboju zwierząt w gospodarstwie z przeznaczeniem na potrzeby własne, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało wyjaśniającą informację, która przesłana została przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie prowadzi się żadnych prac legislacyjnych mających na celu wprowadzenie zakazu uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie. Zagadnienia związane z ubojem zwierząt na terenie gospodarstw w celu pozyskiwania mięsa przeznaczonego na użytek własny są obecnie uregulowane w przepisach:

  • ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z późn. zm.),
  • rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. Nr 132, poz. 919)
  • ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2003 r. Nr 106. poz. 1002, z późn. zm.).

Zgodnie z ww. przepisami na terenie gospodarstwa w celu pozyskania mięsa na użytek własny możliwy jest ubój utrzymywanych w tym gospodarstwie:

  • świń,
  • owiec, kóz, drobiu,
  • zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w tym zajęczaków.

W określonych przypadkach możliwy jest ubój pewnych gatunków zwierząt, tj. drobiu i zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, w gospodarstwach w celu wprowadzenia pozyskanego mięsa na rynek. Wymagania dotyczące takiego uboju uregulowane są w przepisach rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 139 z 30.04.2004 r., str. 55; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14).

Niezrozumienie kwestii możliwości uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie może wynikać z zawiłości przepisów lub niedostatecznie rzetelnego przekazywania informacji przez media publiczne o przepisach rozporządzenia Rady (WE) Nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz. U. L 303 z 18.11.2009, str. 1), które zastąpią obecnie obowiązujące przepisy dotyczące ochrony zwierząt w zakresie kwestii związanych z uśmiercaniem zwierząt.

Ponadto, prowadzone w resorcie rolnictwa zmiany przepisów obowiązującego prawa mają na celu wprowadzenie ułatwień dla podmiotów prowadzących ubój zwierząt w celu wprowadzania pozyskanego z nich mięsa na rynek, jak i dla rolników pozyskujących mięso na użytek własny, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa pozyskiwanej żywności.