Aktualności

Ubój zwierząt w gospodarstwie na użytek własny

Utworzono: poniedziałek, 22, marzec 2010 00:00
Odsłony: 1057

W związku z licznymi wątpliwościami i pojawiającymi się wręcz błędnymi informacjami w kwestii zakazu od 2013 r. uboju zwierząt w gospodarstwie z przeznaczeniem na potrzeby własne, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowało wyjaśniającą informację, która przesłana została przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie prowadzi się żadnych prac legislacyjnych mających na celu wprowadzenie zakazu uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie. Zagadnienia związane z ubojem zwierząt na terenie gospodarstw w celu pozyskiwania mięsa przeznaczonego na użytek własny są obecnie uregulowane w przepisach:

Zgodnie z ww. przepisami na terenie gospodarstwa w celu pozyskania mięsa na użytek własny możliwy jest ubój utrzymywanych w tym gospodarstwie:

W określonych przypadkach możliwy jest ubój pewnych gatunków zwierząt, tj. drobiu i zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, w gospodarstwach w celu wprowadzenia pozyskanego mięsa na rynek. Wymagania dotyczące takiego uboju uregulowane są w przepisach rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 139 z 30.04.2004 r., str. 55; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14).

Niezrozumienie kwestii możliwości uboju zwierząt na użytek własny w gospodarstwie może wynikać z zawiłości przepisów lub niedostatecznie rzetelnego przekazywania informacji przez media publiczne o przepisach rozporządzenia Rady (WE) Nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania (Dz. U. L 303 z 18.11.2009, str. 1), które zastąpią obecnie obowiązujące przepisy dotyczące ochrony zwierząt w zakresie kwestii związanych z uśmiercaniem zwierząt.

Ponadto, prowadzone w resorcie rolnictwa zmiany przepisów obowiązującego prawa mają na celu wprowadzenie ułatwień dla podmiotów prowadzących ubój zwierząt w celu wprowadzania pozyskanego z nich mięsa na rynek, jak i dla rolników pozyskujących mięso na użytek własny, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa pozyskiwanej żywności.